Nieuws

CML: een dag vol G's

CML: een dag vol G's

Op maandag 6 mei was de SVAAA welkom bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML). Met tien leden gingen we met de trein richting Soesterberg. Hier werden wij door een militair opgehaald.  

Als eerste kregen we een presentatie over het CML zelf en wat het CML allemaal doet. Na de presentatie mochten wij het zelf ervaren. We kregen een VR-bril op. Met deze bril konden wij vanuit de Chinook naar buiten kijken.  

Als tweede gingen we een donkere kamer in. Daar kregen we night vision goggles op om te ervaren hoe het is om een operatie uit te voeren met heel weinig licht. Hier werd het duidelijk dat het maanlicht een belangrijke rol speelt tijdens operaties in de nacht. Hoe hoger de maan staat, des te meer licht hij afgeeft en hierdoor is het zicht beter.  

Als derde namen we een kort kijkje in de decompressieruimte. Hierin worden de militairen getraind om met weinig zuurstof in het lichaam te kunnen functioneren.  

Tot slot, het hoogtepunt voor ons was de centrifuge. De centrifuge waar Soesterberg om bekend staat, wordt door diverse landen gebruikt om in te trainen. Militaire vliegers moeten tot wel 9 G-kracht doorstaan. Wij werden tot 4 G-kracht blootgesteld en dat was al best pittig. Wij hadden het geluk dat alle leden dit mochten ervaren.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren